Nødder – læsernes læsninger

Jeg har i juleferien læst romanen Nødder af Shëkufe Heiberg med forbløffelse, ukendt genkendelse og dyb følelse af at være rørt og glad.Det er svært at beskrive hvorfor kort - Men Shëkufe inddrager naturvidenskab med ubesværet selvfølgelighed - for naturligvis er kunst og videnskab ikke modsætninger - og det trænger vi måske mere end nogensinde til at blive mindet om. Hurra og tak. Måske har din januar også brug for denne bog

- Dorte Kandi, 2.1.23

Hvis jeg stadig underviste i videnskabsteori, ville jeg sætte Shëkufe Tadayoni Heibergs roman Nødder på litteraturlisten og indlede hver undervisningsgang med højtlæsning.

(Jeg har ikke savnet videnskabsteoriundervisningen før, men nu må I gerne sige til, hvis I mangler en underviser)

Jeg er generelt dybt fascineret af, hvordan ny viden opstår, hvordan ideer og teorier formes, udvikles, prøves og forkastes, hvordan det må være at ane konturerne af en idé, kvin ikke kan begribe med alt det kvin hidtil har troet og vidst, hvordan sproget er utilstrækkeligt, hvordan videnskollektiver er konservative, hvordan viden, tro, sprog og intuition hænger sammen og først udfordrer den person ideerne tager form i og siden resten af verden.

Det har videnskabshistorien mange fascinerende eksempler på.

Og nu findes der også - trykt på orange papir i indtil videre kun 500 eksemplarer udgivet på forfatterens enestående forlag Uro- en utopisk bio-fi (ikke sci-fi) roman der udførligt, fantastisk, medrivende, skarpt, formfuldendt og mindblowing beskriver Jordens og livets skabelse. Det er vildt og godt tænkt, gennemført beskrevet og som bog virkelig smukt udført. Wow!
                                                                                   -  Nina Poulsen, 20.12.22

   

  


Okay. Jeg har et forslag, og det lyder måske lidt kontroversielt, måske endda lidt uoverkommeligt, men hør mig lige ud: Hvad om vi genstartede verden med Shëkufes “Nødder” som vores nye skabelsesberetning? Vi ved godt nu, at en skabelsesberetning ikke er en videnskabelig forklaring, men derimod et sted at findes fra - og jeg vil gerne findes fra den nød Shëkufe planter, i alle de udgaver hun planter den, i “Nødder”. Jeg vil være 900 nødder i 9000 år. Jeg vil være en sol, en sæl, en hval. Jeg vil være en rubin. Jeg vil holdes af hænder der tror på det bedste i mig og den slægt der skal komme, for jeg er sikker på det er et bedre sted at begynde end ved fordømmelsen. Kære Shëkufe, jeg er langt fra færdig med denne nød, men hvor er jeg glad for at du har givet den tid til at spire i sit eget ukapitalistiske tempo 🌱 Tak for at dele den med os - og med mig. 
  - Trine Victoria Juhl aka. Magilaboratoriet, 10.12.22

En lysende nyudklækket publikation ‘Nødder’ forfattet af skønneste Shëkufe Tadayoni Heiberg ⭐️

Hvilken gave at få ind af døren ~ af hjertet tak @shekufeheiberg 🧡🙏🏼

Bogen er en utopisk bio-fi opbygget omkring ni måneteorier, som forandrer forståelsen af både Månens væren og jordlivets opståen. 

Nødder er en spekulativ roman om videnskabens natur, interplanetære relationer, og en utopistisk undersøgelse af egenarten af kvinneskeligt og kosmisk omsorgsarbejde. 

Med en økofeministisk tilgang til sprog og forskning tilbyder fortællingen et omsorgsbaseret alternativ til kold konkurrencementalitet og unødvendig hierarkisering mellem (natur)videnskab og andre erkendelsesformer. 

Nødder er Shëkufe Tadayoni Heibergs femte udgivelse og første bog i tetralogien Nødder & Bær & Føl & Fjer. 

  - Rebecca Elisabeth Anker-Møller, 5. 12.22
  

Jeg er lige blevet færdig med at læse Shekufe Heibergs nye roman ‘Nødder’ og jeg har så meget at sige!! Samtidig vil jeg ikke afsløre for meget, fordi min egen læseoplevelse netop var så vidunderlig, fordi jeg inden ikke havde nogen anelse om hvad der ventede mig 🔮💣🏺 Derfor vil jeg i denne omgang nøjes med at vise lidt billeder fra bagsiden og en af de første sider, hvor de indledende skabelsesberetninger - vilde, myldrende og mange som de i sig selv er - vitterligt kun er begyndelsen på den bevidsthedsudvidende rejse resten af bogen er 💥 Månen og verden i øvrigt er ikke længere den samme for mig, men det gør ikke noget, for jeg kan faktisk bedre lide Shekufe’s utopiske version 🌖🌕🌗 #nødder #nybog og #nyvirkelighed 
  - Maja Elverkilde, 27.11.22

   

 

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept mere information

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies

Luk